alle projecten chronologisch

2014
Vakantiehuis Zuidfrankrijk
projectstatus: schetsontwerp

 

In het prachtige landschap van de Drôme in Zuidfrankrijk maak ik op dit moment een schetsontwerp voor de herbestemming en renovatie van een oude boerderij.

 

De leegstaande oude boerderij wordt daarbij omgebouwd tot een villa met 4 tot 5 slaapkamers en een riant terras op het westen, een ruime leef keuken en een swimmingpool.

 

De entrée van het huis bevindt zich op de midden verdieping. Vanaf hier kom je direct naar de nieuwe keuken die decennialang als stal voor de paarden heeft gezorgd. Door zijn grote vrije hoogte wordt hier de nieuwe trap naar de bovenverdiping geplaatst. 

Op de bovenverdieping zijn drie slaapkamers gesitueerd en bevindt zich hier ook de directe toegang tot de achterzijde met pool.

In de onderste verdieping is nog een vierde slaapkamer met ensuite badkamer voor gasten en een grote berging met waterzuiveringsinstallatie etc. 

 

 

1/2
2014
Hangbalkons
Albert Cuypstraat​
projectstatus: ontwerp

 

In Amsterdam Zuid worden op dit moment 9 hangbalkons ontworpen.

 

Deze balkons zijn een ontwikkeling van het ontwerp uit de Tweede Jan van der Heijdenstraat (zie onder) en de opdracht voor dit project heeft geleid tot de website www.hangbalkon.nl

 

Het bijzondere is dat bij dit project een VVE van 9 huiseigenaren besloten heeft samen de bouw van de balkons uit te laten voeren. Hierdoor kan het hele project voor een gunstige prijs uitgevoerd worden.

1/4
2014 BA
Dakopbouw A'dam Oost​
projectstatus: vergunning

 

Op het dak van deze woning in Amsterdam Oost wordt op dit moment de omgevingsvergunning voor een dakopbouw met dakterras en daktuin aangevraagd.

 

Door de dakopbouw wordt het woonoppervlak om bijna 10 m2 vergroot. Dit is genoeg plaats voor een heerlijk rustige slaapkamer.

 

Daaran aangesloten bevind zich aan de ene zijde een dakterras en aan de straatzijde een daktuin.

1/4
2013 | 2014
Dakopbouw Röntgenstraat​
projectstatus: vergunning

 

Op het dak van deze woning uit de jaren '20 wordt een dakopbouw met dakterras gepland.

 

De opbouw vergroot het woonoppervlak om bijna 20 m2. De dakopbouw wordt als masterbedroom gebruikt en een kleine badkamer met douche en WC verhogen het gebruiksgemak van de toegevoegde ruimte.

Aan de westkant bevindt zich ook nog een dakterras van een kleine 10 m2.

 

In nauwe samensprak met een aannemer wordt dit project gepland om het budget te kunnen halen. 

 

Op dit moment bevindt zich het project in de voorontwerp fase. Binnekort wordt de omgevingsvergunning aangevraagdt.

2013
Dakterras Tilanusstraat
projectstatus: bouwfase
 

Opdracht voor het aanvragen van een dakterras.

Het dakterras moest aan de "beleidsregels buitenplanse afwijkingen omgevingsvergunningen" voor dakterassen voldoen.

De constructie van het dakterras is als één schijf ontworpen en hoeft als gevolg ook niet op een dure stalen constructie te steunen maar kan door de bestaande balklaag gedragen worden.

1/2
2013 SO
Studie Bonairestraat
projectstatus: bouwfase
 

Deze kleine studieopdracht omvatte het onderzoeken of een uitbouw wel of niet vergunningsvrij gerealiseerd mocht worden en hoe de woning onder voorbehoud van de wensen van de eigenaar en de eisen van de aannemer opnieuw ingedeeld kon worden.

2013
Dakopbouw Huizen
projectstatus: bouwfase

Aan de achterzijde van deze twee-onder-één-kap woning werd heb ik een op opbouw op een bestande uitbouw ontworpen.

Door deze eenvoudige ingreep kon één slaap- en een kleine badkamer aan de woning toegevoegd worden.

2013  
Balkonuitbreiding Mauvestraat
projectstatus: gerealiseerd

Voor de eigenaar van deze woning op de eerste verdieping moest ik de omgevingsvergunning aanvragen voor het uitbreiden/verbreden van zijn balkon.

Een dergelijke uitbreiding is in principe in strijd met het bestemmingsplan, maar mag onder bepaalde voorwaarde wel gerealiseerd worden.

Een kleine ingreep kan een grote verhoging van de woonkwaliteit betekenen!

Geinteresseerd of ook u uw bestaand balkon mag verbreden?

2013
Prijsvraag
Cambodian Social Housing
runner-up

Opdracht voor deze prijsvraag was een ééngezins woning voor een gemiddeld cambodjaans gezin te ontwerpen.
Een van de uitgangspunten was dat het gebouw niet meer dan 2000$ mocht kosten en dat het op een slimme manier met het tropische regenachtige climaat om moest gaan.

De basis voor het ontwerp is een eenvoudige houten spant constructie uit twee driehoeken die aan elkaar bevestigd een stevige schijf vormen. Daardoor krijgt het gebouw zijn karakteristieke vorm en is de gevel bovendien beschermd tegen regen zonder dat met grote dakoversteken gewerkt moet worden. De facaden panelen aan de zijkanten zijn kantelbaar en voorzien het huis met een schaduw zone die voor activiteiten geschikt is buiten de invloed van de zon.

1/4
2012
Tilanusstraat​
projectstatus: gerealiseerd
 

Bij dit renovatie project zijn de meeste klussen zelfstandig door de eigenaar uitgevoerd.

De woning was bij aankoop in slechte toestand en werd toen volledig nieuw ingedeeld en geheel gerenoveerd.

De trap was voorheen geheel tussen kamer scheidende wanden ingebouwd.

Nu staat deze vrij tussen woon een eetgedeelte en werkt als een eyecatcher in deze lichte doorzonwoning.

Op de woonverdieping bevindt zich een badkamer met douche. De vloer is op afschot betegeld en onder de wasbak bevind zich een douchegoot. Alleen de terughoudende douchekop in het plafond en de elegante douchekranen verraden de aanwezigheid van een douche.

2012
Tweede Jan van der Heijdenstraat
projectstatus: gerealiseerd
 

Door de eigenaar van deze woning in de Pijp in Amsterdam werd ik gevraagd het ontwerp voor een renovatie inclusive buitenruimte te maken.

Als buitenruimte heb ik een hangbalkon van bijna twee meter diep ontworpen die de woonkwaliteit enorm verhoogt.

 

Een dergelijke hangbalkon is makkelijk geprefabriceerd en wordt binnen enkele dagen aan de gevel bevestigd.

 

OOK IETS VOOR U?

Graag beantwoord ik al uw vragen en kan ik uitzoeken of ook u een dergelijke hangbalkon bij uw huis mag realiseren!

 

Kijk voor meer informatie onder de punt hangbalkon in het menu projecten of ga meteen naar www.hangbalkon.nl en bekijk de mogelijkheden!

1/10
2012
Mallemolen
projectstatus: gerealiseerd
 

Waar ooit een oude slijpmolen voor de deuren van Den Haag had gestaan werd aan het eind van de 18e eeuw een hofje als huisvesting voor de soldaten van Napoleon gebouwd.

Nadat het gebied decennia lang als achterstandswijk goldt is het vandaag de dag erg populair ivm. zijn ligging vlakbij het centrum van Den Haag.

De huidige eigenaar besloot van zijn huis een kleine huurwoning op de begane grond te maken en de bovenverdieping als atelier te gebruiken.

Omdat het huis als enige van het hofje een trap heeft die op zijn originele plaats staat, werd door de welstand besloten de trap te handhaven. Deze werkt nu als scheiding tussen de woon- en slaap gedeelte.

De woonkamer en keuken liggen aan de achterkant en hebben zicht en toegang tot een kleine tuin. De slaapkamer en de badkamer bevinden zich aan de voorzijde van het gebouw.

2011 SO
Studies
 

Een drietal studies voor verschillende opdrachtgevers:

1. herindeling herenhuis in Utrecht

2. herindeling vakantiehuis Veluwe

3. verbouwing garage tot woonruimte in London

1/4
2010
Prijsvraag
Duurzaam drijvend wonen
 

Prijsvraag voor een duurzame woonark in Amsterdam Oost.

 

In de HotArk kunnen 4 tot 8 personen overnachten en ontbijten. Zij zijnde pioniers voor één nacht. Op een prachtige locatie in Amsterdam Oost ervaren zij het comfort van duurzaam drijvend wonen. Voor alle bezoekers, ook de gasten die niet blijven slapen, heeft de HotArk een professionele keuken met een eetruimte hoog boven het water. Hier worden biologische kookworkshops gegeven en lunch en ontbijt bereid. De woonkamer van de demonstratiewoning is geschikt voor kleine bijeenkomsten en presentaties. Zo wordt de woning 24 uur intensief gebruikt. Dat is niet alleen prettig om duurzaamheid onder de aandacht te brengen maar ook een goede test om duurzame maatregelen in de praktijk te toetsen.

 

De HotArk is in samenwerking met Maxim Amosov, Evelyn Galsdorf, Tjerk Lap, Vincent Muller, Harvey Otten, Loes Otten, Jeroen Snel en Krijn van der Voorn.

1/3
2010
Prijsvraag
Fietsenstalling Nieuwegein
 

Inzending voor een prijsvraag voor jonge architecten.

Opdracht was het in het centrum van Nieuwegein op een parkeerplaats en valkbij de achteringang van een winkelcentrum een fietsenstalling voor rond 400 fietsen te ontwerpen.

 

Het ontwerp is opgedeeld in drie verdiepingen. Op de begane grond bevindt zich prominent en met perfect overzicht de beheerdersruimte inclusief de spoelruimte en de fietsenwinkel. Verder zijn er 20 standplekken voor bijzondere fietsen en 48 fietsenplekken voor senioren en minder validen. Onder het hoogste gedeelte van de trap bevindt zich ook nog een kleine technische ruimte van ruim 8 m2 voor installaties etc.Op de verdiepingen bevinden zich nog eens 182 en 189 parkeerplaatsen. In het totaal zijn dit circa 400 plaatsen na aftrek voor de constructie etc.

1/3
2010
Studie
Boerderijuitbreiding
 

Deze studie voor een boerderij-uitbreiding omvatte het onderzoek naar een mogelijke herordening van de bestaanden gebouwen en hun functies.

Het idee is dat met behulp van een functieruil en een gedeeltelijke uitbouw alle wensen van het programma van eijzen vervult kunnen worden zonder dat de relatief hoge kosten voor een nieuwbouw aanvaard moeten worden.

1/4
2010
Prijsvraag
Duurzame villa Brederode
 

Voor de prijsvraag in Brederode was het de opdracht een eenfamilie huis te ontwerpen dat het traditioneele beeld van een villa in de duinen combineerd met een modern woongevoel.

Omdat de kavel aan drie kanten van een openbare weg begrensd word was het logisch de E-Villa naar de enige intimere zijde te orientieren.

Door de woning in drieen te deelen ontstaat er ruimte voor een garage en voor wonen en in het middendeel voor een entree.

Om zoveel mogelijk gebruik te maken van de passiefe zonenergie wordt de tuingevel verbreed.

Door een intelligente opbouw en duurzaame toepassingen zoals de ecovijver of een zonneboiler in de nok wordt de E-Villa een energiezuinig ontwerp.

Dit ontwerp is een samenwerking met architect Harvey Otten.

1/4
2010
Studie
Herindeeling Waalsteeg
 

Midden in het centrum van Amsterdam staat deze rond 300 jaar oude voormalige paardenstal. Begin van het 20e eeuw is er een mooie baksteene gevel aan toe gevoegt.

Nu wilde de nieuwe bewoner bijzondere woning van maken en heeft mij gevraagd om een schetsontwerp te maken. 

1/5
2010
Afstudeerproject
Integratief wonen Berlijn
 

Mijn afstudeerproject bestond uit het ontwerpen van een gebouw waarin het samenwonen en leven van verschillende soorten mensen wordt gefaciliteerd (“integratief wonen“). De plaats waarop het gebouw werd voorzien ligt op de hoek van de Bernauerstraat en de Gartenstraat in Berlijn-Mitte, waar vroeger de Berlijnse muur stond. Dat is een lege ruimte waar het ontwerp als een solitair element uit de omgeving oprijst. 

Bijzonder aan het ontwerp is de “Loggiaontsluiting”, die zowel toegang tot de woningen biedt als gemeenschappelijke buitenruimte vormt. Aan de loggia’s zijn de kook- en eet-gedeelten van de woningen gepland die een overgang vormen tussen de privé en de openbare gedeelten. Het grote trappenhuis dat toegang tot elke verdieping geeft, voert ook door het café, de klimmuur en de kinderopvang. Deze drie faciliteiten bieden ruime gelegenheid voor onderlinge contacten.

© 2014 by Marc Dahlmann - Architect

  • LINKED IN ICON.png

voor de verbouwing